Pensens venner - klubben uten leder og styre!

Er det mulig å drive en klubb med et kjempeanlegg, avansert teknologi, masse verdifullt utstyr og med en del økonomiske ressurser, uten formell ledelse, styremøter, årsmøter alt det som følger av vanlig foreningsdrift?

Det går faktisk an. Da vi startet anlegget på Devold i 2001 diskuterte vi mulige konsept i fellesmøte. Prinsippet er at de som er til stede, blir enige og tar en bestemmelse. Noen laget så et forslag til disponering av lokalet og skisse av anlegget. Medlemmene fikk forslaget til  ”høring”, og etter flere fellesmøter hadde vi en plan å arbeide ut fra.

Grunnleggende prinsipper for hvordan vi bygger anlegget krever ikke diskusjoner og vedtak. Materialdimensjoner, rammeverk, underlag for spor, oppbygging av landskap, spor og veksler velges ut fra felles erfaringer. 

Medlemmene har forskjellig grad av kompetanse, ferdigheter og ikke minst interesse i anleggsbygningens ulike områder. Noen liker å snekre, andre å legge spor og ballast. Noen liker elektronikken, andre landskaps- og modellbygging, og noen er gode på vekselstrøm, mens andre har sine erfaringer fra likestrøm. Innenfor rammene som er gitt, aksepterer medlemmene hverandres valg og utførelse på det området som en arbeider med. Er man i tvil om hvordan noe skal løses, tar man et lite gruppemøte med de som er tilstede og som vil mene noe om saken. Noen ganger er det behov for å gjøre endringer i en overordna plan. Da tar vi diskusjon over flere dugnadskvelder, gjerne i matpausen.

Denne måten å arbeide på utløser masse kreativitet og gir alle tilhørighet til arbeid og utvikling av prosjektet. I et stort prosjekt med ikke alt for mange ”arbeidere” er tid en knapphetsfaktor. Vi kaster ikke bort tid til diskusjoner om detaljer. Vi bruker våre felles erfaringer som vi gjør underveis. Vi endrer og forbedrer hele tiden. Dette er en langsom, men både en effektiv og kreativ prosess.

Hadde klubben hatt 30 – 40 medlemmer på dugnadskvelder, så hadde dette kanskje ikke gått. Men i en gruppe på 10- 12 byggere fungerer det utmerket. Noe navn på denne "organisasjonsmodellen" har vi ikke.

Vi har selvfølgelig en som passer pengene og disponerer klubbens konto.

Nyeste kommentarer

24.07 | 22:00

Ser ut som et flott anlegg, fra nettsiden deres, skulle likt å sett det "live", hvor ofte har dere åpen dag? I fall man er nordover i ferien f eks.?

13.01 | 22:16

Bra hjemmeside. Flere filmer ønskes. Noen flere oversiktsbilder. Morsomt å se hva dere kan få til fremover. Hils helge.

17.12 | 22:05

Bra arbeid karer! Flott kino dere har. Flere filmer ønskes. Hils Helge.

Del denne siden