MODELLJERNBANE-FILOSOFI I PENSENS VENNER

BAKGRUNN

Denne hobbyen dyrkes stort sett av menn, litt opp i åra. Flere og flere av oss har grånende hår. Vi er ikke mange, og vi finner sammen ut fra vår felles interesse for store og små tog. 

I Ålesund er det ikke lenger butikker som selger tog-sett. Ikke en gang begynnersett i førjulstiden. Barn og unge synes ikke å ha interesse for tekniske hobbyer, slik det var i vår barndom på 50- og 60-tallet. Det er i alle fall svært få som trekkes mot modelltog.

KLUBBEN OG MEDLEMMENE

Når det gjelder å ha en klubb for vår felles pasjon for tog, innser vi at det ikke ville være mulig dersom vi skulle væresmalsporet og f.eks velge bare likestrøm og norsk, eller Märklin og kontinentalt utstyr, eller bare amerikansk.

I vår klubb er interessene spredt over hele landskapet, og vi kan ikke koste på oss å krangle om slike spørsmål. Da ville vi ikke lenger ha noen klubb.

Vi har, og har hatt, medlemmer som ikke har hatt sin barndom i Ålesund og Norge. De har sine interesser knyttet til sine minner og bakgrunn. Noen har samlet og kjørt Märklin siden de var små. De har sitt! Norsk modelljernbane, med lok, vogner og utstyr etter norsk forbilde her ikke vært mulig før de siste tiårene. Vi som har kommet inn i hobbyen i voksen alder har kanskje blitt mest fanget av muligheten til å drive hobbyen etter norske forbilder. Men vi kan ikke vente at noen skal se bort fra det som knytter dem til hobbyen av minner og nostalgi. Vi kan ikke vente at noen skal legge bort alt de har samlet av lok og vogner gjennom lange tider for å tilpasse seg en felles norm.

ANLEGGET ER MEDLEMMENES FELLES PROSJEKT.

Vi bygger ikke anlegget for å imponere smalsporede "nerder". 

Publikum, både barn og voksne, liker den magien som togene skaper.  Med lyd og lys, digitalt styrt, og kjørende rundt i alle varianter i et landskap som noen steder allerede er fint detaljert med hus, folk, dyr, biler og staffasje. Barna som jubler når togene kjører, bryr seg ikke om at det er en BigBoy som pruster opp fjellet og møter en Rheingold på veg nedover, med lys i vognene og lampetter på bordene. 

Vi har forpliktet oss til at anlegget skal være åpent for publikum i perioder nå før jul. Snart 1000 har vært innom på to helger. Alle synes det er moro med tog. Alle slags tog! Slik vil vi også at det skal være når vi i tiden framover skal kjøre tog for publikum.

ANLEGG FOR FLERE FORMÅL.

Vi skal bygge anlegg på mer enn 800 kvm. Foreløpig har vi tatt i bruk ca 1/4 av arealet. På anlegget skal vi etter hvert ha automatisert togdrift for publikum når vi får bygd det ut.

Vi har besøkt anlegget i Hamburg. Vi har diskutert konseptet, og vi liker det. 

Når vi har så god plass kan vi ha forskjellige motiv / konsept rundt om på anlegget.

For vår egen del ønsker vi at anlegget har forskjellige områder, der noen er norske (Raumabanen, Flaksvand, Ålesund). Andre skal være realistiske industriområder som viser hvordan jernbanen betjener f.eks. gruver, stålverk og tømmerdrift mm. 

Vi skal ha et lite stykke Danmark (dansk medlem), kanskje amerikansk tømmerdrift, og en storby som kan være hvor som helst i Europa. 

En fiskerihavn og konteinertrafikk, som i Ålesund, kan det også bli etter hvert.

Vi tenker at dette vil gi oss rikelige anledning til klubbkjøring med varianter av "trafikkspill".

Vi vil at anlegget skal utfordre oss, og gi oss glede ved å ta i bruk samtlige medlemmers interesser og ferdigheter når det gjelder anleggsbygging, enten det gjelder spor og penser, signal, digitalstyring, modellbygging og detaljering.

Vi vil at hobbyen skal gi oss en følelse av å skape magi, både når vi bygger og når vi kjører tog. Tilbakemelding vi får fra besøkende, og medlemmenes opplevelser så langt, tyder på at vi er på rett veg.   

TAKMALINGSPROSJEKTET ER AVSLUTTET

Mandag 23. mai ble takmalingsprosjektet avsluttet. 6 glade medlemmer kunne fjerne store mengder plast som maskerte anlegget og tekniskeinstalasjoner. Etter støvsuging, kosting, vask og rydding er vi klar til å bygge videre på anlegget. Stemningen er optimistisk!

MALING AV TAK

Stor-dugnad med takmaling ble satt i gang i midten av mars. Taket ble malt mørkeblått før vi startet anleggsbyggingen for 10 år siden. Det var en tanke bak det også, men nå er det bestemt at taket skal være hvitt.

Å få gjort dette slik lokalet er nå, uten å skade anlegget og grise til tekniske instalasjoner ( sprinkelanlegg, ventilasjon og el-opplegg) er rett og slett en "skit-jobb". Men vi har gått på arbeidet med friskt humør. Bildet viser en ferdigmalt seksjon. Resultatet synes vi er bra.

Arbeidet er beregnet å ta noen uker. Vi gleder oss til å kunne pakke ut anlegget og arbeide videre med det.

Nye bilder.

Nå er alle spor og penser på plass på det store serviseanlegget og skiftetomten til vekselstrøm.

Gå til Mitt fotoalbum og se 16 nye foto fra denne delen av anlegget.

Denne seksjonen er ca 10 m lang! Den er ikke ferdig detaljert, men bildeserien gir et godt inntrykk av hvordan dett skal bli etter hvert.

Filmsnutter - ny side

Vi har nå fått en ny side som viser filmsnutter fra Devoldbanen.

Den første filmen vi har lagt ut viser NMJ's Superlinemodel av NSB 32a med passasjervogner fra 1890-tallet.

Siden heter Tog på Devoldbanen.

ADKOMST TIL LOKALET

  Tilkomst til lokalet lokalet er nå på vestsida av huset. Som før er det en utvendig trapp i stilaset. Det er ny dør og ny lås. Vidar har nøkler. Det vil ta sin tid før vi får "Glassbroen" på plass.

  Bjørn

JERNBANE I KUNSTEN

En rekke store kunstnere har hentet motiv fra jernbanen. Jernbanemaleri er en motivkrets på linje med skutemaleri, jaktbilder, dyrebilder osv. 

På en egen side vil vi etter hvert presentere jernbanebilder fra store kunstnere og kanskje mindre kjente "jernbanemalere" fra England, Tyskland, USA og andre land.

Ukens kunstner er Hans Baluschek (1870 - 1935) tysk maler.

Bildet som du ser her er "Lokomotivet" (1921)

Se flere bilder av H Baluschek på siden "Jernbanemaleri"

Bedre bilder!

Mange synes kanskje at bilder som vi legger ut er små og har liten oppløsning. Mange bilder kan heller ikke "klikkes" for å få full skjermvisning.

Nå er det en løsning på dette! Etter hvert vil vi legge bildene fra hjemmesida på Flikr. Over billedalbum på hjemmesida vil det være en link som tar deg rett til Flikr og det aktuelle album. Der vil du finne bildene i full kvalitet og i mange tilfeller flere bilder. 

Gå til siden med bilder fra Frontbana og prøv. Du finner linken øverst på sida.

red.

Kommentarer

øyvind haaseth

13.01.2015 22:16

Bra hjemmeside. Flere filmer ønskes. Noen flere oversiktsbilder. Morsomt å se hva dere kan få til fremover. Hils helge.

Øyvind Haaseth

17.12.2014 22:05

Bra arbeid karer! Flott kino dere har. Flere filmer ønskes. Hils Helge.

Nyeste kommentarer

24.07 | 22:00

Ser ut som et flott anlegg, fra nettsiden deres, skulle likt å sett det "live", hvor ofte har dere åpen dag? I fall man er nordover i ferien f eks.?

13.01 | 22:16

Bra hjemmeside. Flere filmer ønskes. Noen flere oversiktsbilder. Morsomt å se hva dere kan få til fremover. Hils helge.

17.12 | 22:05

Bra arbeid karer! Flott kino dere har. Flere filmer ønskes. Hils Helge.

Del denne siden